Cvekla vitaminska bomba

Budući da je bogata prirodnim šećerima, cvekla je izvor energije kao malokoje drugo povrće.

Za četri osobe, priprema jela pet minuta, za kuhanje je potrebno deset minuta.
  • 3 kašike narezanih(preporučuje se pekan ali može i bilo koji drugi) oraha
  • 2 kašike octa
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašike maslaca ili margarina
  • 3 srednje veličine cvekle, skuhane na pari, oguljene i narezane a možete uzeti i pakovanje u limenci(400gr) narezane i ocjeđene cvekle.
  • po želji možete dodati sir

  1. U srednje velikoj teflonskoj tavi, na umjerenoj temperaturi uz češće protresanje potrebno je pržiti orahe dok ne dobiju smeđu boju( negdje oko 4 minute). Zatim iste premjestite u tanjir.
  2. U istoj toj tavi na umjerenoj temperaturi može i manja u odnosu na prethodnu gore, kuhajte ocat, šećer i maslac. Zatim dodajte cveklu i kuhajte, mješajući stalno. To radite sve dok se cvekla ne zagrije i sva tekućina ne ispari, potrebno je otprilike pet minuta. Pospite sadržaj orasima i poslužite odmah.
KORISTAN SAVJET: Cvekla će zadržati svoju boju bolje ako u vodu u kojoj se kuha stavite limunov sok ili ocat. Prije nego što narežete cveklu na daski za rezanje premažite istu tankim slojem spreja za kuhanje ili malo nauljiti. Možda neće u potpunosti spriječiti da se daska zaprlja od cvekle ali će u svakom slučaju pomoći.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Da se ne zaboravi!

Divlja šljiva- Trnjina

Ivanjsko cvijece-lijek za stomak