Njegovo visocanstvo- Kefir
Tek početkom 20 vijeka kefir je dospio i u ostale krajeve svijeta.
Danas se često konzumira, ali ipak i dalje nedovoljno.
Upoznajte malo bolje ovu namirnicu, njene kvalitete i djelovanje na naš organizam, odnosno zdravlje općenito. Kefir je jako zdrav i cijenjen pa da objasnimo zbog čega je to tako.
Šta je kefir?
Kefir je gusti, no ipak u tečnom stanju, mliječni napitak, kiselkastog i osvježavajućeg ukusa koji se dobiva simbiozom gljivica i korisnih bakterija. Naime, svojim djelovanjem, te gljivice i bakterije stvaraju okruženje koje im pogoduje, a tako ostvaruju jako pogodna svojstva mlijeku u kojem se razvijaju.
Dosadašnja iskustva pokazuju da kefir izuzetno povoljno utiče na cjelokupno zdravlje i da kefir kao lijek pomaže kod mnogih tegoba.
Naime, kefir se jako dugo i jako efikasno koristi kao lijek za jačanje imuniteta, regulisanje holesterola, i detoksikaciju organizma. To nije sve jer kefir gljiva može da reguliše krvni pritisak, te da uklanja želučane tegobe. Kefir će vam pomoći da smirite čireve, te će olakšati probavu. Dobar je i u slučaju bolesti jetre, jer je dobar u slučaju masne jetre i ciroze. Kefir gljiva se koristi i u slučaju bolesti bubrega i žuči, ona je prirodni antibiotik, a dobra je i kod respiratornih bolesti. Ljudi kefir koriste i u slučaju nesanice, stresa i anksioznosti. Dobar je protiv malokrvnosti i loše cirkulacije. Ako se borite protiv kandide i drugih gljivica ili bakterija mnogi će vam doktori preporučiti upotrebu kefirne gljive. Kefir će vam pomoći u slučaju da patite od alergija. Ova gljiva je dobra i zbog toga što usporava razvoj malignih oboljenja. To su samo neke prednosti kefira, ali smo ih nabrojali dovoljno da shvatite kako je dobro konzumirati kefir svakodnevno.
Kako da sami napravite kefir?
Odmah na početku da kažemo da je najbolje pripremljen kefir iz domaće radinosti poznatiji i kao domaći kefir. Industrijski proizveden kefir neće dati isti kvalitet kao onaj što sami kući napravite.
Priprema kefira: Potrebna su vam kefir zrnca i mlijeko. Nikako sene smije pripremati u metalnim posudama i sa metalnim priborom, jer se mogu poništiti ljekovita djelovanja kefira.
Za pola litre biće vam dovoljne 2 kašike zrna kefira i mlijeko, nebitno da li je mlijeko kravlje, kozje ili ovčje. Mlijeko ne smije nikako biti vruće i svejedno je da li je prokuhano ili ne. Preporuka je da mlijeko ne sadrži ispod 2,8% masnoća, jer što je masnije kefir će ispasti bolji.
Naspite mlijeko u plastičnu ili staklenu posudu. Ubacite u mlijeko kefir zrnca. Poklopite i ostavite 24 sata da odstoji na sobnoj temperaturi. Temperatura prostorije ne smije preći 30C. Tečnost povremeno promiješajte jer će se prilično zgusnuti. Procijedite kroz malu plastičnu cjediljku, prespite u bocu i čuvajte u frižideru.
Kefir gljiva se zatim spere mlakom vodom i ostavi u frižideru do 48 sati do sljedeće upotrebe u hladnoj vodi ili mlijeku. Kefir zrna će se vrlo brzo umnožiti i to će vam omogućiti da dobijete veće količine ovog pića. Ljekoviti napitak se može piti svakodnevno, a preporucuje se da započnete sa 1 dl dnevno i lagano povećavate količinu. Ukoliko se gljiva kefir upotrebljava kao terapija moguće je piti i do litar napitka dnevno.
Nuspojave:
Na samom početku terapije kefir gljiva može izazvati blaže probleme kao što su proljev i gasovi. U pitanju je samo adaptacija probavnog sistema na novonastalu situaciju i obično tegobe ne potraju dugo. Tvrda stolica se lako reguliše spomenutim napitkom.
Zelim samo još napomenuti da ne koristite metalne kašike i sudje kako bi gljiva duže trajala.
Коментари
Постави коментар