Zaboravljena Boza
Recept za bozu
Ko može da zaboravi ovaj ukusni napitak koji smo mogli naći u svakoj slastičarni.
Napitak star više od hiljadu godina a skoro zaboravljen.
Za razliku od nezdravih, gaziranih napitaka, prepunih šećera koje današnja djeca piju u velikim količinama, boza je prirodan, zdrav i okrepljujući napitak prepun vitamina. Sadrži veliku količinu B vitamina (B1, B2, B3, B6 i B12), vitamine A i E kao i gvožđe, a cijenjena je kao napitak koji organizam puni snagom. Boza sadrži veliki broj korisnih bakterija; naročito je dobra za sportiste, trudnice, porodilje...
Potrebni sastojci za bozu
- 5 l vode
- 1 kg šećera
- 600 g neproseianog kukuruznog brašna
- 30 g kvasca
Kako se pravi boza
Kukuruzno brašno prelijete toplom vodom i ostavite jedan dan da odstoji.
Sutradan ga kuvajte oko 2 sata uz povremeno mešanje.
Kada se ohladi dodajte kvasac, i to tako da ga prethodno razmutite u malo vode i ostavite da "nadođe".
Pomješajte i ostavite da odstoji preko noći.
Sledeći dan procjedite i dodajte šećer. Dobro izmješajte dok se šećer ne istopi.
(Eto zašto se u narodu kaže: prosto kao boza.)
Zbog relativno velikog udjela kvasca, boza ne može dugo zadržati slatkasti ukus, jer dolazi do vrenja i pretvaranja mješavine kvasca sa šećerom u alkohol, nakon čega gubi svoj ukus. Zato je obavezno treba držati u frižideru, ali i pripremati količinu koju možete potrošiti u relativno kratkom vremenu.
Kao i sva plemenita pića, boza se pije dobro rashlađena, ali bez leda!
Коментари
Постави коментар