Otrovan a liječi mnoge boljke

U domaćoj  medicini pelin se koristi za liječenje upala, groznice, proljetnog umora, artritisa, gihta, bolesne žuči, masne jetre, bubrega, dijabetesa, depresije, nesanice i drugih bolesti. Pelin se koristi za otvaranje apetita, ali i kao začin.

Pelin su nasi preci koristili da liječe želučane probleme, grčeve u želucu i hronični zatvor, kao i za čišćenje krvi govoreći- "pelin najbolje čisti krv". 

U narodnoj su medicini poznata pelinova vina te pelinovo ulje (Oleum Absinthii), tinktura i ekstrakt pelina. Vrlo je bitno pridržavati se propisanih doza i konzumirati pelin u određeno vrijeme jer sadrži tvar tujon koja djeluje toksično na mišićno-nervni sistem, dovodi do grčeva i uzrokuje psihičke probleme. Ljekovite biljke koje se dobro slažu s pelinom su kadulja, metvica, stolisnik, kopriva, gospina trava...

Čaj od pelina za želudac

Šoljicom vrele vode prelijte jednu kašičicu pelina i ostavite neka odstoji poklopljeno 15 minuta pa procijedite. Ovako pripremljen čaj konzumirajte do tri puta dnevno, najviše do sedam dana. Napravite pauzu od sedam dana te, ako još imate želučanih i drugih tegoba, nastavite uzimati. 
Pelinkovac

Pelinkovac, koristan kod svih vrsta oboljenja želuca, manjka želučane kiseline i nadutosti, pripremite tako da od 15 do 20 grama pelina namočite u litri dobrog crnog vina. Ostavite 10 dana, uz svakodnevno mućkanje, pa procijedite. Pije se po jedna mala čašica natašte prije doručka. Ili 3 kaşike listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu. Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite. Neka odstoji 8 dana, tokom kojih povremeno treba protresti flaşu. Vino procijedite u tamnu bocu. Pije se jedna čašica na dan, ujutro na prazan želudac, oko 30 minuta prije doručka.

Oblog od pelina

Obilno pelin preko noći namočite u rakiju, pa natopite tkaninu i još toplo položite na stomak– to je recept protiv glista, no postupak treba često ponoviti. Kod kile stavlja se kao vrećica sa suhim i jako toplim pelinom ili vrlo toplim u vinu gusto ukuhanim pelinom.
Rakija za masažu

Pelin namočen u rakiju daje korisno sredstvo za masiranje kod bolova i grčeva u želucu ili kod bolnog podrigivanja. Nakon masiranja stavlja se na bolno mjesto ugrijana vunena tkanina. U tu će svrhu poslužiti i pelin kuhan u vinskom sircetu. Namočite u tu otopinu gazu, lagano iscijedite i što je moguće toplije stavite na želudac. Tim se oblogom odstranjuje i glavobolja nastala prehladom.

Kad se pelin ne smije uzimati

- Za vrijeme trudnoće

- Ako postoji opasnost od moždanog udara

- Kod oštećenja želuca i unutarnjih organa

- Istodobno s uzimanjem preparata od željeza

- Duže od 7 dana

- Kod težih bolesti bez savjeta s ljekarom.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Da se ne zaboravi!

Divlja šljiva- Trnjina

Ivanjsko cvijece-lijek za stomak