Da budes zdrav kao dren
Dren pomaže u lečenju grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, dijabetesa, kod zarastanja rana. Svaki njegov dio je ljekovit
Raste svuda, najviše na suvim, sunčanim i kamenitim stranama listopadnih šuma. Cveta u februaru i martu, a sazrijeva od jula do oktobra. Plodovi su tamnocrveni, slatko-kiselkastog ukusa.
Pored prirodnog šećera sadrže organske kiseline, pektina, tanina i izuzetno mnogo vitamina C. U drenjinama ima dvostruko više askorbinske kiseline nego u pomorandži. Plodovi se jedu u svježem stanju, zamrzavaju se, suše ili prerađuju u pekmez, marmeladu, slatko, kompot, voćni sok. Iako se zna da je ovo šumsko voće ukusno, hranljivo i zdravo, u narodu se ne koristi dovoljno.
Francuci i Italijani se od drenjina masovno pravi vino i žele, a nedozreli plodovi konzerviraju se u slanoj vodi kao masline. U Nemačkoj se kuvaju sa šećerom i sirćetom, dodaju jelima od tijesta i krompira. U Rusiji prave ukusne supe i koriste se kao začin za specijalitete od mesa i ribe.
Svaki njegov dio je ljekovit - plod, list, kora, cvet, sveže i osušene koštice. Djelotvoran je u lečenju grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, dijabetesa, za brže zacjeljivanje rana.
Rusi su ustanovili da drenjine, kora stabla i listovi poseduju antimikrobiološko svojstvo. Mesnati deo ploda i ulje iz semenki može da se koristi za regeneraciju kože i sluzokože. Sok, pekmez, čaj i drugi proizvodi od zrelih drenjina pomažu kod dijareje i drugih oboljenja organa za varenje. Ukoliko se uz poremećaj rada creva i dijareje javi i groznica, preporučuje se čaj od kore ove biljke.
SOK OD DRENJINA
Priprema: 4,5 litra vode, dva kilograma zrelih drenjina i kilogram šećera. Drenjine se operu, iseckaju i dodaju u tri litra provrele vode. Kuvaju se 20 minuta, zatim se sklone sa ringle, ostave da se ohlade i na kraju se ispasiraju. Ova masa u presi ili gazi prelije se ostatkom vode, vrati se na ringlu i kuva se još 15 minuta. Postupak sa hlađenjem i pasiranjem se ponavlja.
Nakon toga pomješa se sve, doda se šećer i na niskoj temperaturi, uz neprekidno mješanje, sačeka da se šećer rastopi. Tek onda temperatura se pojača i sok kuva još 10 minuta. Na kraju se sipa u oprane i vruće flaše, koje se potom hermetički zatvaraju. Kada se jednom flaša otvori, trebalo bi je držati u frižideru. Zbog jake koncentracije razblažuje se običnom ili kiselom vodom.
PEKMEZ
Kilogram pasiranih drenjina + kilogram šećera. Zreli plodovi se prvo operu, očiste od koštica, preliju vrelom vodom i ostave da odstoje pet minuta. Potom se izvade iz vode, propasiraju, stave u šerpu i pospu šećerom. Sadržaj se kuva tri časa na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje. Završeno je kada se masa zgusne. Vruć pekmez sipa se u čiste i tople tegle, koje se otvorene stavljaju u rernu zagrejanu na 100 stepeni, da odstoje petnaestak minuta. Pošto se izvade, stavlja se celofan ili hermetički zatvarač i odlažu se na suvo mesto.
Marmelada od drijenka:
Potrebno vam je kilogram i po drenjina, 2 kilograma šećera, 2 šolje vode, četvrtina kašičice limunske kiseline. Kako se pravi marmelada: Sipajte vodu i drenjine u lonac a zatim kuvajte 20 minuta. Kada se ohlade, ispasirajte ih kako biste dobili pire. Toj smesi dodajte šećer i vratite je na šporet. Kada prokuva sačekajte 7 minuta (nikako duže) a zatim je sklonite sa vatre. Pri kuvanju će se javiti roza pjena, nju uklonite kašikom. Dodajte limunsku kiselinu i sipajte toplu marmeladu u staklene teglice.
Koliko su ovi prirodni proizvodi sigurni? Ovi proizvodi su savršeno sigurni za korišćenje čak i za decu i trudnice. Jedina nuspojava koja bi se mogla javiti kod nekih jeste alergijska reakcija. Sok od drenjina iz sokovnika bi morali piti svi oni koji pate od učestalih bolesti koje se stalno vraćaju. Uz to trebaju ga konzumirati i oni koji bi da povrate imunitet, naročito rekonvalescenti.
Коментари
Постави коментар